Orgovánovú privítali v Spišskom Štvrtku protestujúci občania s transparentmi

29.03.2007 Levoča

Spišský Štvrtok 29. marca (TASR) - Zastavenie výstavby novej rómskej osady v lokalite Strelníky, kam by sa mali presťahovať Rómovia z Letanovského mlyna, považuje splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára ...
Po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi samospráv dotknutých obcí v Spišskom Štvrtku uviedla, že \"závery nerobili\". \"Boli rôzne odporúčania. Prítomní pripravia dokument s návrhom riešení. Odporučila som dnes, aby sa vytvorila pracovná komisia, ktorá by urobila dlhodobý plán rozvoja Letanoviec vrátane sociálnej a komunitnej práce, vzdelávania a hľadania pracovných príležitostí, čo by prospelo integrácii, \" spresnila.
Podľa Ladislava Richtera z Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít bolo rozhodnutie vybudovať novú osadu v lokalite Strelníky chybné už od začiatku a pokračovanie výstavby môže ešte vystupňovať existujúce napätie medzi občanmi. Nespokojnosť s výberom lokality dokazovala asi dvadsiatka občanov, ktorá ráno čakala pred budovou obecného úradu v Spišskom Štvrtku s transparentmi požadujúcimi zastavenie výstavby.
\"Nie sme proti, aby mali normálne bývanie. Prosím, nech im štát pomáha, ale prečo sa nová osada nebuduje pri Letanovciach, \" pýtal sa Štefan Kroščen, jeden z protestujúcich miestnych Rómov.
Anna Oravcová zo Spišského Štvrtka pripomenula, že nová osada \"je len 20 metrov vzdialená od cesty smerom do Slovenského raja, čo bude vyvolávať obavy turistov. Trpieť budú obyvatelia okolitých obcí, podnikatelia a živnostníci, ktorí investovali do rozvoja cestovného ruchu\".
Výstavba infraštruktúry pre rómsku osadu Letanovce sa začala v roku 2003 a doposiaľ bolo preinvestovaných vyše 39 miliónov Sk zo zdrojov programu PHARE 2001, štátneho rozpočtu a obce Letanovce. Podľa starostov okolitých obcí presídlenie osady iba presunie sociálny problém do ďalších obcí a skomplikuje rozvoj cestovného ruchu v Slovenskom raji. Problém sa vyhrotil, keď sa začali objavovať anonymné vyhrážky o vypálení Slovenského raja a vyliati ortuti do vodných zdrojov na území národného parku.
 

Vyberte región